Sultanbeyli Dynobil Oto Ekspertiz
Araç Neden Yağ Yakar Motor Yağı Ne İşe Yarar
Araçlarda kullanılan motor yağı, mekanik çalışma düzeninin koruyucusu konumundadır. Dolayısıyla motor parçaların tam performans çalışması ve aşınmaya karşı korunması için motor yağı kullanılır. Ancak araç sahiplerinin sık karşılaştığı motorun yağ yakması sorunu, araçta çeşitli sorunlara yol açar.
Motorun yağ yakmasının sebebi, motor yağının işlevleri, motor yağının motor ömrü ve performansı için önemi gibi başlıkların tüm detaylarına yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.
Motor Yağı Nedir?
Motor yağı, motorlu araçların çalışma sırasında yaşadığı parça sürtünmelerini ortadan kaldıran özel bir bileşendir. Bu sıvı bileşenin içindeki moleküller, araçlarda bulunan mekanik parçaların korunması ve sürtünmenin önlenmesi görevini üstlenir.
Motor yağının aynı zamanda parçalarda performans arttırıcı özelliği bulunur. Daha rahat hareket eden ve güçlendirilen mekanik unsurlar, tam performans çalışabilir.
Motor Yağı Ne İşe Yarar?
Motor yağlarının temel işlevi araç motorlarında mekanik düzen parçalarının sürtünme kuvvetiyle aşınmasını önlemektir. Homojen ve kaplayıcı özelliği sayesinde, fiziki hareket gösteren ve birbiriyle eş zamanlı çalışan parçaları sürtünmeye karşı korur. Böylece parçaların sürtünme kaynaklı aşınması ve işlevini yitirmesi riski ortadan kalkar.
Aynı zamanda kaygan ve kaplayıcı özelliğiyle parçaları daha rahat hareket ettiren motor yağı sayesinde performans arttırmak mümkündür. Motor yağı değişimi kullanım potansiyelinin korunması için son derece önemlidir.
Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?
Motor aksamlarının belirli periyotlarla kontrol edilmesi hem çalışma performanslarını korumak hem de genel olarak güvenli kullanım şartlarını yerine getirmek için gereklidir.
Motor yağı kontrolleri için mekanik sistemin içinde bir kontrol çubuğu yer alır. Dışarıdan çekilip gözlem yoluyla kontrol edilebilir. Çubuğu çektikten sonra yağdan kalan iz, bulunan test sınırlarını çizgiler yoluyla anlamayı sağlar. Çubuğun üzerinde testin yapılması için minimum ve maksimum çizgileri yer alır.
Yağın bıraktığı iz kontrol edilerek motordaki yağ oranı tespit edilebilir. Aracın yağ yakması, düzenli kontroller ile engellenebilir.
Motor Yağının Ömrü Ne Kadar?
Motorlu araçlar için hayati önem taşıyan motor yağları belirli bir kullanım ömrüne sahiptir. Aracın kullanım oranına bağlı olarak yağların ömrü de azalır. Ortalama olarak 5 bin km’de bir motor yağı değişimi yapılmalıdır.
Dizel araçlar ve benzinli araçlarda yağ ömrü değişiklik gösterebilir. Ayrıca araç modeline ve motor sistemine bağlı olarak motor yağı kullanımı için tayin edilen ömür farklıdır. Uzman kontrolleri sonrasında motor yağının ne kadar süre kullanılabileceğine karar verilir.
Araç Motor Yağı Biterse Ne Olur?
Aracın motor yağı biterse mekanik parçalar arasında sürtünme artar. Bu durum parçaların fiziksel çaplarını daraltır ve aşınmaya yol açar. Zamanla söz konusu aşınma ve ısınmaya bağlı olarak parçalar işlevsel kayıp yaşar ve performansı düşer.
İleri seviye yağ yokluğu nedeniyle ısınma kaynaklı yanmalar meydana gelebilir. Araç yağ yakıyor şikayetiyle kontrol yaptıran sürücüler kısa sürede motor yağının bittiğini görebilir. Çünkü yağ yakan araçlarda eksilme yaşanır ve bir müddet sonra yağ tamamen bitebilir.
Yağ yokluğunun ortaya çıkardığı riskler sebebiyle motor aksamlarında geri dönülmez hasarlar oluşur. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için motor yağının düzenli kontrolü ve değişimi şarttır.
Periyodik bakımlar motor yağının performansı ve varlığının korunması açısından önem arz eder. Araç sahipleri motor yağında tam performans ve güvenli kullanım adına düzenli bakım ve kontrolleri yaptırmalıdır.
Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?
“Motor yağı değişimi kaç km?” sorgusunu yapanlar için kritik konulardan biri de motorun yağ yakma sürecini anlayabilmektir. Çünkü bu süreç yaşanmadan önce motor yağı değişiminin yapılması gerekir.
Motorlarda piston altı denilen bölgede ve motor yağının kendisinde özel bir karışım yer alır. Bazı hallerde homojen yağ bu karışıma dahil olduğunda motor yağ yakmaya başlar. Bu durumda yağın performansı düşer ve eksilme başlar.
Motor yağının yanmasıyla birlikte partiküller pütürleşmeye başlar ve kayganlık özelliği kaybolur. Mekanik parçaları kayganlık özelliği sayesinde koruyan motor yağı işlev kaybeder. Motor yağının yandığı ilk olarak egzoz dumanından anlaşılır. Motor yağı yakan araçların egzoz dumanlarının rengi maviye döner. Bu duman yoğunlaştıkça aracın yağ yakma hacmi artıyor demektir.
Yağ yakma durumlarını ortaya çıkaran bir başka işaret de motorun hava üflemesidir. Motor kapağının açılmasıyla birlikte anlaşılan bu işaret, uzmanlar tarafından takip edilir. Motordan üflenen havanın tespit edilmesi, yağ yakma sorununun ileri seviyelere ulaştığını ortaya koyar. Bu durumda motor yağının değişimi ve aşınan mekanik sistemlerin onarımı kaçınılmaz olur.
Son olarak motorlarda yağ yakma sorununu belirten emare ölçüm testi sonuçlarıdır. Profesyonel gereçler kullanılarak yapılan motor yağı ölçüm testlerinden, araç motorunun yağ yakıp yakmadığı anlaşılır. Yağ çubuğu ile kolayca yapılabilen testler, profesyonel gereçlerle yapıldığında kesin sonuçlar verir. Basit usul çubuk ölçümünde, çubuğun üzerindeki ideal seviye çizgisine bakılır. Yağdan kalan iz bu çizgiye ne kadar uzaksa, motorun yağ yakma durumu o kadar ilerlemiştir.
Aracın Yağ Yakmasının Nedenleri
Araçlarda yağ yakma sorunu zamanla eksilmelere ve sonucunda da araç motorunda hiç yağ kalmamasına yol açar. Yağı biten motorlarda aşırı sürtünme sonrası yanma riski oluşur. Bu durumun getireceği zararlar geri dönülmez parça kayıplarına neden olabilir. Söz konusu sonuçların yaşanmaması için yağ yakmaya neden olan unsurları ortadan kaldırmak gerekir.
Araç motorlarının yağ yakmasının üç temel sebebi bulunur. Motorların yağ yakmasındaki ilk sebep motor segmanlarının gevşemesidir. Piston adı verilen parçaların ucundaki segmanlar zamana ve kullanıma bağlı olarak gevşeyebilir. Bu durum yağın üst kısma taşmasına ve yakıta karışmasına yol açar.
Aracın yağ yakmasının ikinci sebebi ise subapların hasar almasıdır. En sık rastlanan sebeplerden biri olan hasarlı subaplar; yağın motordaki yanma odası verilen bölüme kaçmasına neden olur.
Son olarak eksik motor yağı, aracın yağ yakmasının sebeplerinden biridir. Motorlardaki ideal yağ miktarının eksilmesi sebebiyle piston ve diğer parçalar aşınır ve yağın motor içi yanma odalarına sızmasına yol açar. Bu nedenle motorda yakıtla beraber yağ da yanmaya başlar.
Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir?
Uzun süre eksik yağ ile çalışan motor aksamları zamanla fiziki formunu kaybeder ve aşınır. Dolayısıyla yağ daha sonra tamamlansa bile yine de sızma devam eder ve motor yağ yakar.
Bu sorunun yaşanmaması için periyodik bakımlarda motor yağının ideal seviyede tutulması önem taşır. İdeal seviyede tutulan yağ miktarı ve zamanında değiştirilen motor yağı ile yağ yakma sorunu önlenebilir.
Motor Yağ Yakıyorsa Ne Yapılmalı?
Motorun yağ yakması halinde profesyonel bakım ve onarım hizmetlerine başvurmak gerekir. Orada yapılan tespitlerde yağ eksikse tamamlanmalıdır. Ancak eksik olmasa bile motor yağı artık kullanımdan kaynaklı işlevini yitirmişse, değişim yapılarak ideal kullanım standardı sağlanmalıdır.
Motor Yağı Değişimi Olmazsa Ne Olur?
Motor yağı vaktinde değiştirilmezse, performans düşüklüğü yaşanır. Çünkü işlevselliğini yitiren motor yağları zamanla pütürlü bir kıvam alır ve kayganlık özelliğini kaybeder. Bu durum mekanik parçalar arasındaki sürtünmeye karşı koruma işlevini ortadan kaldırır.
Sonuç olarak aşırı sürtünmeye bağlı parça bozulmaları veya performans kayıpları yaşanır. Motor yağı fiyatları kalite, tür ve markaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Araç sahiplerinin değişim zamanlarında uygun olan motor yağını tercih ederek değişim yapması oldukça önemlidir.
Dynobil Oto Ekspertiz, uzman kadrosu ile motor yağı değişiminden motor testlerine kadar aracınız için ihtiyacınız olan tüm bakım ve onarım hizmetlerini profesyonel olarak almanızı sağlar. Siz de Dynobil Oto Ekspertiz’den randevunuzu alarak tüm bakım, onarım ve değişim işlemlerinizi güvenilir ve profesyonel hizmet garantisi ile gerçekleştirebilirsiniz.