Sultanbeyli Dynobil Oto Ekspertiz
İkinci El Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç alım-satımlarında devasa bir sektör olan ikinci el araç alım satımı; çeşitli kategorilerde değerlendirmelerin gerekli olduğu alışverişlerden biridir. Bu nedenle ikinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi edinmek, araç alıcılarının avantajlı olmasını sağlar.
İkinci el araç alacak olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
• Araç alımı için gereken bütçenin belirlenmesi
• Alınmak istenen modelin önceden araştırılması
• Araca ait tüm belgelerin ve evrakların kontrol edilmesi
• Aracın fiziki incelemelerinin gün ışığında yapılması
• Satıcıyla iletişimde sorulması gereken soruların belirlenmesi
• Tramer ve hasar kaydı sorgusunun yapılması
• Araç ile test sürüşü yapılması
İkinci el araç almadan önce dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan sonuncusu ise aracın profesyonel bir firmada ekspertiz testine sokulmasıdır. Çünkü araçların fiziki performansı ve mevcut potansiyeli profesyonel firmalar tarafından yapılan testlerle ekspertiz raporunda bildirilir. Bu raporlar sayesinde aracın fiyatından model durumuyla uyumuna, test sürüşü öncesi sağlığından fiziki incelemelerdeki performansına kadar pek çok kategori belirlenebilir.
1. Bütçenizi Belirleyin
Her alışveriş sürecinde olduğu gibi ikinci el araç alım sırasında da bütçe belirlemek en önemli konulardan biridir. Alıcıların mevcut bütçeleriyle almak istedikleri araç arasında uyum yakalaması alım sürecinde avantajlı olmalarını sağlar. Bu nedenle hangi modele ya da hangi araç türüne sahip olmak istediğine karar vermeden evvel alıcıların mevcut bütçelerini gözden geçirmesi gerekir. İkinci el araç almak için bütçesini belirleyen alıcılar daha sonra araç almadan önce dikkat edilmesi gerekenlere yoğunlaşmalıdır.
2. Satın Almak İstediğiniz Aracın Modelini Araştırın
İkinci el araç sektörü için ülkemizde onlarca markanın yüzlerce modeli satışa sunulur. Bu kadar fazla alternatif arasında doğru tercihi yapmak isteyenler alımdan önce hangi modele sahip olmak istediğine karar vermelidir. Bunun için de alternatifler arasında karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmaları doğru olur. Böylece belirledikleri bütçeye uygun modelin detaylarına hakim olabilir hangi modeli istediklerine kolaylıkla karar verebilirler.
Modellerin içeriğine ilişkin bilgi sahibi olan alıcılar; aynı zamanda inceledikleri araçların mevcut durumuyla, modelden beklenilen performansı da karşılaştırabilir. Modelle ilgili edinilen bilgiler, alabilecekleri araçlar arasında işlevsel bir tercih yapmalarına yardımcı olur.
3. Aracın Tüm Evraklarını ve Belgelerini Kontrol Edin
İkinci el araç alım süreçlerinde en kritik unsurlardan biri araçlara ait belgelerin kontrol edilmesidir. Bu kontrollerin odağında araçların şasi numarası ve motor numaralarının ruhsat belgeleriyle uyumlu şekilde olup olmadığı yer alır. Çünkü bazı araçlarda şasi numarası ve motor numaralarıyla ruhsata kaydedilen belge numaraları arasında uyumsuzluk veya sahtecilik riski söz konusu olabilir.
Kontrol sonrasında şasi numaralarıyla ruhsata kaydedilen belgenin numaraları arasında uyumsuzluk olması halinde araç alımının durdurulması gerekir. Aksi durumlarda belgede sahtecilik riski taşıyan bu alımlardan dolayı maddi zararlarla karşılaşılabilir.
Örneğin aracın daha önceki işlemlerine ilişkin belgelendirme ile aracın karşılaştırmaları uyumsuzsa; kullanım sırasında bu işlemlere bağlı sorunlar yaşanabilir. Yanlış işlem yapılmış araçlar söz konusu olduğunda, alıcıların sonraki dönemlerde mali kayıplarla karşılaşma riski doğar.
4. Aracı Gün Işığında İnceleyin
Belgelerde ve kayıtlarda tüm kontrolleri yapılan araçların fiziki olarak da kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrollerden ilki alıcı adaylarının aracı gün ışığında kontrol etmesidir. Ancak bu noktada en önemli hususlardan biri araca güneş ışığının dik geldiği zaman dilimlerinde ve dik açılardan kontrol edilmemesidir. Çünkü bu şartlarda yapılan gözlemler sırasında varsa aracın dışında bulunan küçük hasar ve boya çizikleri gözden kaçabilir. Sağlıklı bir inceleme için aracın yatay aydınlatıldığı ortamlarda incelenmesi avantaj sağlar.
5. Satıcıya Sormanız Gereken Soruları Belirleyin
Satıcılarla iletişime geçmek ve araca yönelik sorular sormak değerlendirme yaparken önemli veriler elde etmenizi sağlar. İkinci el araç alırken araç sahibine sorulması gereken sorular genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
• Aracın satış sebebi
• Satıcının aracı ne kadar zamandır kullandığı
• Daha önceki yıllarda ağır hasarlı kazaların bilgisi
• Aracın farklı sebeplerle hasar alıp almadığı
• Genel itibariyle satıcının araçtan memnuniyeti
• Motor performansı hakkında genel bilgi
• Satıcının son bakımları ne zaman yaptırdığı
Alıcılar sorulması gereken genel sorulara, varsa özel istek ve beklentilerini karşılayacak olan alternatifleri de eklemelidir. Mesela engelli kullanımına uygun araç modeli arayan kişiler, bu beklentilere uygun sorularla satıcılardan özel bilgi talep edebilir. Böylece kendi ihtiyaçlarına cevap verebilen niteliklere sahip araçları daha kolay bulabilirler.
Bireysel ve kurumsal satıcılarla iletişime geçerken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bireysel olarak aracını satan kişilerin özellikle aracı satma sebepleri ve memnuniyet beyanları kritik sorulardır. Ancak firmalardan alınmak istenen ikinci el araçlarda sorgulama süreci daha farklı ilerler. Yani aracın alınacağı otomotiv firmasının güvenilir ve profesyonel olmasına özen gösterilmelidir. Böylece aracı satın alırken karşılaşılabilecek riskler en aza indirgenir ve kurumsal garantörlükten faydalanabilirsiniz.
6. Tramer Kaydı, Hasar ve Kilometre Sorgulaması Yapın
Araçların önceki yıllara ait kaza kayıtları veya hasar durumları, tramer adı verilen dijital veri deposunda toplanır. Bu dijital arşiv, araç alımlarından önce alıcıların geçmiş dönem bilgilerine erişmesini sağlar. Böylece aracın özellikle fiyatlandırma ve performans verilerini kontrol etmek kolaylaşır.
İkinci el araç almadan önce almak istediğiniz aracın plakası kullanarak tramer sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Tramer kaydı sorgulamasını e-Devlet üzerinden yapabilir veya 5664’e SMS atarak tramer sorgulama işlemi talep edebilirsiniz.
7. Araç ile Test Sürüşü Yapın
Araçlara ait tüm belge ve fiziki incelemeleri yaptıktan sonra alıcıların test sürüşüne çıkması önemlidir. Beklentilerini karşılayan, model potansiyeliyle uyumlu, yol ve sürüş deneyimi tatmin edici araçlar gerçek bir test sürüşüyle tespit edilebilir. Ayrıca alıcı ile araç arasındaki kullanım uyumunu tespit etmek için de test sürüşleri kritik deneyimler arasında yer alır. Dolayısıyla ikinci el araç alırken yaptığınız incelemelerden olumlu sonuçlar aldıysanız, araçla bir deneme sürüşü yapmak bireysel görüşünüzü şekillendirir.
Test sürüşü sırasında yalnızca aracın kullanım deneyimiyle ilgili değil, sürüş performansıyla ilgili de bilgi edinilebilir. Direksiyon sallantısından vites geçişlerine, motor gücünden araç içi aksamın çalışmasına kadar pek çok değerlendirme unsurunu bizzat test etmeniz kolaylaşır. Böylece aracın kullanım uygunluğunu deneyimleyerek görüş sahibi olabilir ve alım sürecindeyken kritik verileri not edebilirsiniz.
8. Aracı Profesyonel Bir Firmada Oto Ekspertize Sokun
İkinci el araç alım-satım süreçlerinin vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri de ekspertiz değerlendirmeleridir. Profesyonel firmalar tarafından yapılan ekspertiz kontrolleri, araçların iç ve dış aksamlarından motor performansına kadar uzman görüşü almanızı sağlar. Böylece kendi gözlemleriniz, satıcı beyanları ve teorik incelemelere ek olarak profesyonel testleri de araç bilgilerine eklersiniz. Aynı zamanda araç için belirtilen özelliklerin tam anlamıyla çalışıp çalışmadığı da bu değerlendirmelerle tespit edilir.
Ekspertiz hizmeti alırken alanda uzman firmaları tercih etmek değerlendirme sürecinde güvence sağlar. Profesyonel araç gereçlerle ve bilirkişiler aracılığıyla yapılan ekspertiz değerlendirmeleri, gerçek verilere ulaşmanız için gereklidir. Bu sebeple hizmet sağlayıcı tercihinde alanın en iyi temsilcileriyle iletişime geçmeniz önem taşır. Dynobil Oto Ekspertiz hizmetlerine başvurarak, araç değerlendirmelerinde profesyonel hizmet anlayışının ve nitelikli test süreçlerinin avantajlarına ulaşabilirsiniz.